ADWOKATOWE CIASTO NA ZIMNO.jpg
![]() | ADWOKATOWE CIASTO NA ZIMNO.jpg Rozmiar 12 KB |
Składniki:
biszkopt,
3, jajka
90g, cukru
70g, mąki
20g, kakao
1 łyżeczka, proszku do pieczenia
3 łyżki, wody
.,
12 płatków (lub 6 łyżek), żelatyny
po 100g, miękkiego masła i cukru pudru
po 500ml, ajerkoniaku i kremówki
2 opakowania, rurek (z Lidla, Biedronki)
Opis przygotowania
Najpierw upiec biszkopt: Jajka wymieszać dokładnie z wodą, dodać cukier i mieszać 3 minuty. Na koniec wmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Formę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 20 minut. Gotowy biszkopt ostudzić. Ułożyć wzdłuż brzegu rurki na zmianę - raz czekoladą do dołu, raz do góry.
Masło i cukier wymieszać ze sobą na gładką masę i dodać 350ml ajerkoniaku. Żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody i wlać do masy z ajerkoniakiem. Wymieszać dokładnie i wlać na biszkopt. Odstawić do lodówki na 3h.
Rozpuścić pozostałą żelatynę i wymieszać z resztką ajerkoniaku (150ml). Mieszankę wylać na wierzch ciasta tworząc żółtą powierzchnię. Odstawić na następne 2h.
Można dodatkowo ozdobić np. czekoladą albo bitą śmietaną.
składniki na tortownicę o śr. 26cm